Essity Ab tillverkar nästan alla våra Edet produkter i vår fabrik i Lilla Edet. Vårt bruk har lång erfarenhet av högkvalitativ papperstillverkning.


Essity Ab
Edet Konsumentkontakt
405 03 Göteborg
Sverige
Tel: 020-35 17 00. Tis, ons, tors kl.10-12 (helgfria vardagar)
Mail: edetinfo@essity.com

 

 

 

 

Edet följer Essitys miljö mål. Du hittar information om dem och vårt hållbarhetsarbete på Essitys hemsida.

 

Om Edet


Verksamheten i Lilla Edet startade redan 1881, inledningsvis som ett sågverk. Carl Emil Haeger hette grundaren som strax också startade tillverkning av pappersmassa. Massan såldes vidare till olika pappersbruk. Efter bara några år började han emellertid också producera papper. Största delen av pappersproduktionen var karduspapper, ett slags grovt omslagspapper. Men det tillverkades också papperspåsar, kuvert och en kort tid även servetter i bruket. Det var alltså innan K Olle Haeger, son till grundaren Carl Emil, i början av 1920-talet åkte till USA för att studera pappersteknik och där lärde sig processen kring kräppat papper. Något förenklat var det hans resor till USA som banade väg för Edets framgångar idag.

2017
SCA-koncernen blev delat i två noterade bolag: skogsbolaget SCA och hygien- och hälsobolaget Essity. Essity Aktiebolag(publ) noterats på Nasdaq Stockholm.

2015
"Nya Edet" - Ett nytt mjukare och starkare sortiment lanseras.

2013
Edet Torky Flexible hållaren lanseras.

2009
Edet Torky Deluxe hushållspapper lanseras – ett två lags lite mjukare och tjockare papper.

2007
Edet Torky On the Go – en mjuk pappers hållare – lanseras.

2005
Edet Torky dispenser lanseras och får pris för bästa design.

1995
SCA Hygiene Products AB bildas.

80-talet
Mölnlycke köpte så Edet Bruk 1986. Bruket införlivades framgångsrikt i division Mölnlycke som direkt startade stora investeringar, bland annat byggdes ett helautomatiskt höglager som nu är ett centrallager för hela Skandinavien.

70-talet
KZO säljer bruket till NCB (Norrlands Skogsägares Cellulosa AB) 1976. Efter några år i kris var behovet av en ny ägare som var villig att satsa i Edet stort.
1978 Lanseras Torky – ett helt nytt hushållspapper som var luddfritt och centrummatat.

60-talet
1961 kom det dubbla toalettpapperet och blev en omedelbar försäljningssuccé. Men trots att det gick bra för Edet Bruk, beslutade dåvarande VD Lars Haeger att sälja bruket till holländska KZO 1969.

50-talet
Efter några år utökades sortimentet med Edet köksrulle, men eftersom det inte var en direkt ersättning utan en nyhet var det svårare att nå framgång med hushållspapperet. Men till sist fann även hushållsrullen sin marknad. Och vem kan vara utan hushållspapper idag?
Nu togs ännu fler produkter fram. Servetter, näsdukar, pappershanddukar, dukar och papperslakan. Några blev framgångsrika och är en självklarhet idag. Andra, som papperslakan, övergavs.

40-talet
De första åren var dock tuffa, bland annat tack vare exportstoppet under andra världskriget, men Lilla Edet hade ett försprång på sina konkurrenter. Genom en storartad satsning på att marknadsföra det kräppade papperet blev Edet kräpp och personlig hygien liktydiga begrepp. Edet Kräpp i rulle (toalettpapper) lanserades.


Source: Essity intranet

Kampanjer

Kampanjer

Öppna kampanjer